Úvod do PROFIBUSU DP - 2. díl

Vítáme Vás ve 2. díle našeho seriálu - Úvodu do systému Profibus DP.
V této části Vás seznámíme s příkazovými funkcemi DP a provozními stavy.

PŘÍSTUPOVÉ BODY SLUŽBY (SSAP A DSAP)

Výměny dat jsou v hlavičce telegramu řešeny pomocí přístupových bodů služby (SAP). SAP určuje, jaká data se mají přenést nebo jaká funkce provést. Byty DSAP a SSAP používají pouze telegramy, které obsahují datová pole (tj. telegramy SD2 a SD3). Přenos SRD kombinuje výstupní zprávu a vstupní odpověď v jednom cyklu telegramu. Hlavička telegramu obsahuje SSAP (zdrojový přístupový bod služby), případně DSAP (cílový přístupový bod služby), který udává, jaká služba/jaké služby se bude/budou provádět. Výjimkou je cyklický telegram Data_Exchange, který se provádí s defaultním SAP (SSAP nebo DSAP se v jeho hlavičce nenachází). A některé telegramy mohou obsahovat DSAP nebo SSAP, ale ne oboje.

Zahrnutí údaje DSAP nebo SSAP do telegramu s požadavkem nebo odpovědí je identifikováno nastavením nejvyššího bitu v adresním bytu DA (cílová adresa) resp. SA (zdrojová adresa). Na základě zjištěných SAP dokáže každá stanice rozpoznat, jaká data byla vyžádána a jaká odpovědní data je třeba odeslat. ProfiBus DP používá SAP 54 až 62 z následujícího seznamu plus výchozí SAP.

SAP

SLUŽBA

Výchozí SAP=0

Cyklická výměna dat (Write_Read_Data)

SAP54

SAP master-to-master (komunikace M-M)

SAP55

Změna adresy stanice (Set_Slave_Add)

SAP56

Čtení vstupů (Rd_Inp)

SAP57

Čtení výstupů (Rd_Outp)

SAP58

Řídicí příkazy pro slave zařízení DP (Global_Control)

SAP59

Čtení konfiguračních dat (Get_Cfg)

SAP60

Čtení diagnostických dat (Slave_Diagnosis)

SAP61

Zaslání parametrizačních dat (Set_Prm)

SAP62

Kontrola konfiguračních dat (Chk_Cfg)

SAP55 je volitelný a může být deaktivován, pokud slave zařízení nemá pro adresu stanice energeticky nezávislou paměť. SAP 56, 57 a 58 nejsou aktivovány, dokud se slave zařízení DP nenachází ve stavu Data_Exchange. SAP 59, 60, 61 a 62 jsou aktivovány vždy.

Položky DSAP a SSAP v telegramu s požadavkem jsou obsaženy i v telegramu s odpovědí, kde DA + SA + DSAP + SSAP v odpovědní zprávě odpovídá SA + DA + SSAP + DSAP v telegramu s požadavkem (pozice obsahu je přehozená).

DATOVÁ JEDNOTKA (DU)

Toto pole obsahuje data pro stanici na DA (data požadavku) nebo data pro stanici na SA (odpovědní data). DU je obecně omezena na 32 bytů, ale standard umožňuje délku až 244 bytů (s 11 byty hlavičky celkem 255 bytů).

SEKVENCE KONTROLY RÁMCE (FCS)

Toto pole obsahuje sekvenci kontroly rámce neboli kontrolní součet telegramu (00H..FFH). Jde prostě o součet ASCII bytů informací od DA do DU modulo 256. Kontrolní součet = (DA + SA + FC + DU) mod 256, čili jednoduše sečtení bytů a jejich vydělení FFH (255). Jde o integrovanou funkci, kterou standardně provádí ASIC ProfiBus...více číst

Články, Profibus

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022