Základní informace o průmyslové sběrnici PROFIBUS - část II.

Tímto článkem chceme seznámit čtenáře s průmyslovou sběrnicí PROFIBUS, správným zapojením kabeláže, repeaterů, konektorů apod. Vzhledem k šíři tématu není cílem zpracovat celou problematiku detailně. Chceme naopak jednoduchou a stručnou formou popsat základní informace a pravidla, které Vám pomůžou zajistit bezchybnou komunikaci v síti PROFIBUS. 

V první díle jsme se zabývali základními informacemi o průmyslové sběrnici PROFIBUS, topologií sítě, základní kabeláží, rozdělením sítě na segmenty a využitím aktivního zakončení. Dnes se zaměříme na instalaci profibusových kabelů a jejich rozdělení dle použití v daném prostředí, prozkoumáme profibusové konektory a jejich propojení s kabeláží, poslední část se týká repeateru (opakovače) a možnosti jeho zapojení.

II. KABELÁŽ V SÍTI PROFIBUS

Použití vhodného kabelu a jeho správné instalace je jedním ze základních kroků, které musíme splnit pro správnou funkci sítě PROFIBUS.

Certifikovaný kabel PROFIBUS musí splňovat tyto parametry:

Používá se kroucená-stíněná dvojlinka, přičemž stínění slouží zároveň pro uzemnění. Průměr kabelu je 8,0 +/- 0,5 mm (což odpovídá šířce pro připojení konektoru). Profibusové kabely tvoří velmi důležitou složku sítě, protože jsou spojovacím článkem pro připojení jednotlivých zařízení do sítě PROFIBUS. Poškození, přerušení či zlomy vedou k problémům v síti a následným výpadkům. Tyto mechanické poškození je možno minimalizovat tak, že kabely jsou nainstalované na viditelném místě, nejlépe ve vlastním žlabu mimo ostatní kabeláž, čímž předejdete EMC rušení (tzn. rušení od elektrických zařízení či elektroinstalace). Pokud to není technicky možné a napájecí kabely jsou položené ve stejném žlabu s kabely PROFIBUS, umístěte je v tomto žlabu co nejdále od sebe...číst více.

Články, Profibus

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022