Co jste o PROFIBUSu možná nevěděli

Fakta a diagnostika - co jste možná nevěděli?
V dnešním článku se dozvíte něco málo z historie a něco více o diagnostice PROFIBUSu.
A na úvod se s vámi rovnou podělíme o jednu perličku. Věděli jste, že bez funkčního PROFIBUSu by možná jedno známé české lázeňské město mělo problém? 

 

Voda z místních vřídel tam totiž nevyvěrá přirozeným tlakem, městské podzemí rafinovaně ukrývá frekvenční měniče s čerpadly. Tato zařízení jsou propojena optikou do kruhové topologie s redundantním napájením, které pomáhá předcházet výpadkům. Informace z vřídel z celého města se díky PROFIBUSové síti přenáší do několika kontrolních stanovišť, kde se sledují všemožná data.

KDE A PROČ VLASTNĚ PROFIBUS VZNIKL?

Tato průmyslová síť vznikla v Německu v roce 1989 jako reakce na problémy při propojování více zařízení a periferií. Místo složitých kabeláží tak začaly vznikat průmyslové sběrnice, které měly za úkol zjednodušit a zpřehlednit stroj. A PROFIBUS je jednou z nich.

PROFIBUS je postaven na známé komunikaci sériové linky RS845 a jeho kabel v sobě ukrývá kromě stínění pouze 2 vodiče. Díky využití této komunikace je možné zapojit do sítě až 127 stanic. Aktuálně se jedná o jednu z nejrozšířenějších komunikačních sítí, a to hlavně z důvodu četného využívání zařízení společnosti Siemens.

JAKÉ JSOU VÝHODY PROFIBUSU?

Velkou výhodou je bezesporu jednoduchá instalace. Kabel obsahuje dvě žíly (jedna je zelená označována jako A, druhá červená označována jako B), kde jsou stejnou symbolikou označovány i konektory a proto je snadný na instalaci i servis.

Dále vychází ze známe sériové komunikace RS485, ze které přebírá i nejpoužívanější konektory DSUB 9PIN (ačkoliv nejsou jediné, které se používají na PROFIBUSU). Díky postavení  na sériové lince umožňuje mít postavenou diagnostiku na 3 hlavních bodech. Prvním je odchyt zpráv (odposlouchávání informací, které probíhají v kabelu a vytváření statistik z nich), měření napětí na stanicích a osciloskopické průběhy signálů na jednotlivých stanicích.

NĚCO MÁLO O DIAGNOSTICE

Nejjednodušším prostředkem pro diagnostiku je samotný procesor (tedy PLC), který upozorní problikáváním červené diody na problém. Víte tedy, že je něco špatně, ale nevíte co, dokud se do PLC nepřipojíte přes programovací SW. V tu chvíli můžou nastoupit na scénu např. konektory Profichip s diodamitester nebo zařízení COMbricks, které umožňuje permanentní diagnostiku a zároveň funguje i jako repeater.

Permanentní zařízení COMbricks se dá také pro účely diagnostiky kombinovat s modemy eWON a využít tak možnost vzdálené správy. Zákon schválnosti totiž občas zapracuje a v době příjezdu našich techniků na místo činu linka nevykazuje žádné chyby. V momentě, kdy už jsou pryč, se linka samozřejmě zlomyslně zastaví. Na její chytračení ale už umíme vyzrát. Jednoduše na linku připojíme COMbricks a díky propojení s modemy eWON můžeme chyby pozorovat vzdáleně. Linka si tedy za naší nepřítomnosti může dělat psí kusy, ale my je vidíme a máme možnost vypozorovat chybu.

Jedním z nejčastějších problémů v komunikaci také bývají nesprávně nastavené odpory na zařízeních, díky čemuž poté dochází k odrazu signálu a rušení komunikace. Zpravidla platí, že by na prvním a posledním zařízení měl být odpor zapnutý a na zařízeních, kterými komunikace jen prochází, by měl být odpor vypnutý. V provozu se snadno může stát, že např. vlivem vibrací na stroji odporová páčka časem přeskočí do nesprávné polohy, nebo že se vlivem chemických reakcí může odpor poškodit. Proto je dobré v případě chyby v komunikaci správné nastavení odporů překontrolovat. Díky přepínání odporů na více stanicích tak dokážeme zjistit, v jaké části sítě je chyba a tu následně odstranit.

Při úbytku napětí a zkreslení signálu se jako jedna z nejjednodušších věcí může k posílení signálu (zrobustnění sítě) a zprovoznění linky použít repeater nebo hub (popř. multihub), který zesiluje a vyhlazuje průchozí signál a galvanicky odděluje síť.

A tím krátké povídání pro tentokrát ukončíme. Už brzy se ale můžete těšit na pokračování, ve kterém se budeme věnovat síti PROFINET.

Články, Profibus

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022