Úvod do PROFIBUSU DP - 3. díl

Dnes Vám přinášíme třetí a poslední díl našeho seriálu Úvod do systému PROFIBUS DP.
Věříme, že Vám celý seriál přinesl několik nových poznatků a posunul Vás to o krok dále.

 

KONFIGURACE I/O

Po parametrizaci (Set_Prm) čeká slave zařízení na konfigurační telegram (Chk_Cfg). Tento telegram určuje počet vstupních a výstupních bytů, které je třeba si vyměnit se slave zařízením v každém cyklu telegramu. Na základě konfiguračního telegramu si slave zařízení také zkontroluje konfiguraci, která mu byla zaslána, podle uložené konfigurace. Slave zařízení čekající na Chk_Cfg přijímá pouze telegramy Set_Prm, Slave_Diag nebo Get_Cfg.

Telegram Chk_Cfg – SAP 62

Na základě konfiguračního telegramu Chk_Cfg si slave zařízení zkontroluje konfiguraci, která mu byla zaslána, podle uložené konfigurace. Pokud při porovnání zaslané informace s údaji pocházejícími ze souboru GSD zjistí slave zařízení konflikt, oznámí masteru nesprávnou konfiguraci, když je později tázáno na diagnostiku, a nepokračuje ve výměně dat s masterem. Konfigurační telegram potvrdí slave zařízení krátkým potvrzením „E5H“.

Master ProfiBus zjistí konfiguraci vstupních a výstupních dat pomocí telegramu Read_Cfg a potom nakonfiguruje slave zařízení pomocí Chk_Cfg. Odpověď slave zařízení musí obsahovat konfiguraci, s níž se slave zařízení může nabootovat.

Telegram Get_Cfg – SAP 59

Telegram Read Configuration Data (Get_Cfg) je akceptován slave zařízením v libovolném stavu a umožňuje masteru zjistit aktuální konfiguraci slave zařízení (Real_Cfg_Data).

Parametr Real_Cfg_Data obsahuje konfigurační data v podobě řetězce o 1 až 32 bytech (volitelně až do 244 bytů), které mají stejný formát jako identifikátory výše uvedeného Chk_Cfg.

Úspěšnost nebo neúspěšnost této funkce lze zjistit otestováním parametru Status na možné následující hodnoty: OK, DS, NA, RS, UE, NR a RE.

Telegram Diag_Data (požadavek na diagnostiku) – SAP 60

Pokud během výměny dat vznikne nutnost diagnostické zprávy, slave zařízení DP to oznámí masteru zasláním odpovědi s vysokou prioritou (viz Kód funkce). V následujícím cyklu sběrnice pak master pošle slave zařízení telegram se žádostí o diagnostiku místo normálního telegramu výměny dat. Dále, kterýkoliv master (ne jen přidělený master) si může kdykoliv vyžádat diagnostická data od kteréhokoliv slave zařízení.

Telegram Diag_Data je masterem používán k vyžádání diagnostických informací od slave zařízení. Při spouštění si master standardně vyžádá diagnostická data před odesláním parametrizačního telegramu a potom znovu po konfiguraci, než naváže se slave zařízením režim výměny dat.

Master vyhodnotí diagnostické informace a na základě toho určí, zda jsou parametrizační a konfigurační informace správné. Pokud není vyžadována žádná další služba diagnostiky, master přejde k výměně dat se slave zařízením...číst dále

Články

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022