Základní informace o průmyslové sběrnici PROFIBUS - část I.

Tímto článkem chceme seznámit čtenáře s průmyslovou sběrnicí PROFIBUS, správným zapojením kabeláže, repeaterů, konektorů apod. Vzhledem k šíři tématu není cílem zpracovat celou problematiku detailně. Chceme naopak jednoduchou a stručnou formou popsat základní informace a pravidla, které Vám pomůžou zajistit bezchybnou komunikaci v síti PROFIBUS.

 

druhém díle jsme se zaměřili na instalaci profibusových kabelů a jejich rozdělení dle použití v daném prostředí, prozkoumáme profibusové konektory a jejich propojení s kabeláží, poslední část se týká repeateru (opakovače) a možnosti jeho zapojení.

II. ZÁKLADNÍ INFORMACE O SÍTI PROFIBUS

PROFIBUS je průmyslová sběrnice používána při automatizaci výrobních linek a řízení výroby. Mezi nejrozšířenější varianty komunikačního protokolu PROFIBUS patří PROFIBUS DP a PROFIBUS PA.

  • PROFIBUS DP najdeme ve většině zařízení průmyslové automatizace, výrobních linkách a CNC strojích, kde jsou do této sběrnice připojeny řídící automaty, frekvenční měniče, vzdálené periferie IO, operátorské panely apod. Kabel pro PROFIBUS DP je tvořen dvěma vodiči (červený/zelený), které zajišťují datový přenos o různých rychlostech (např. 500kB, 1,5Mb, 3Mb, 6Mb, 12Mb). Zařízení připojená do sběrnice PROFIBUS DP mají svoje vlastní napájení.
  • PROFIBUS PA se používá v procesní automatizaci a najdeme ho spíše v petrochemických provozech, kde se sbírají data z velkých vzdáleností, kde není kladen důraz na rychlost čtení/zápis hodnoty, kde je výbušné prostředí apod. Na rozdíl od PROFIBUS DP je protokol PROFIBUS PA přenášen pouze jednou rychlostí 31,25kb a po stejných vodičích je zároveň napájeno připojené zařízení PROFIBUS PA.

A) JAK ZAJISTIT SPRÁVNOU FUNKCI SÍTĚ PROFIBUS

PROFIBUS je velmi silný komunikační protokol, který může fungovat i při chybách v síti, elektromagnetickém zarušení, chybách instalace apod. Jinými slovy, PROFIBUS Vám přestane fungovat při jedné fatální chybě (např. zkrat) nebo při více malých chybách (špatné zakončení segmentu, zarušení měniči, nadměrně dlouhém kabelu, špatném konektoru apod.) Často pak programátor sníží rychlost sítě nebo zkontroluje všechny konektory a linka se znovu rozjede. Oba úkony mají za následek pouhé posunutí kompletního výpadku sítě na pozdější dobu, neboť snížením rychlosti programátor pouze zvýšil robustnost sítě (a ta současné chyby ještě překoná). V případě výměny konektorů zase jen odstraní třeba jen jednu chybu, tzn. odstraní jednu chybu ze čtyř, tři další v síti zůstávají.

Pro správnou funkci sítě PROFIBUS a její bezproblémový chod je třeba při její instalaci a provozu dodržovat následující pravidla instalace:

a. Topologie sítě

PROFIBUS je založen na komunikačním standardu RS485, který spojuje stanice buď lineárně nebo do hvězdice. Nejčastěji se používá lineární spojení, tzn. stanice jsou propojené PROFIBUS kabelem jedna za druhou a síť je na obou koncích zakončena zapnutými odpory.Příklad zapojení do hvězdice přes PROFIBUS Hub A5/B5..číst více.

Články, Profibus

Buďte v obraze a dostávejte novinky.

FOXON s.r.o.
Česká 615/25
Liberec 25
463 12, Česká republika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Našli jste vše, 
co jste hledali?

Zajímá vás také,
co nabízí FOXON?

FOXON s.r.o. © 2022